lach om jezelf, 40, wijsheid komt met de jaren

Vorige week bereikte ik de mooie leeftijd van 40 jaar. Zulke ‘ronde’ leeftijden (20, 30, 40, 50…) zijn toch een soort mijlpalen. En voor vrouwen kan het ook wel een ‘dingetje’ zijn, want hoe verder je komt in het rijtje…

Een van mijn vriendinnen vroeg me dan ook wat ik ervan vond om 40 te worden. Ik zei dat zo’n getal me eigenlijk niet zoveel zei. Je bent immers zo oud als je je voelt. Ik kon me op mijn 30e soms wel 80 voelen, na de zoveelste gebroken nacht door de kleintjes die niet goed doorsliepen.

Onafhankelijker

Maar tegelijkertijd merk ik wel degelijk verschil. Ik vind het wel fijn om wat ‘ouder’ te worden. Zo voel ik me steeds onafhankelijker. En trek me niet zoveel meer aan van wat mensen vinden. Ik ontdek steeds meer wat ik zelf belangrijk vind en durf daar ook meer naar te handelen. Eigenlijk heel fijn dus, 40 worden!

Dat doet me denken aan een gesprekje dat ik een week of wat terug had met mijn dochter (11). “Op school ben ik heel anders dan thuis”, onthulde ze. “Ik denk dat iedereen op school vindt dat ik heel druk en enthousiast ben. Terwijl ik thuis heel rustig ben. Maar ben ik dan wel mezelf op school?”

Ik was ontroerd door haar vraag. Kleine meisjes worden groot. Ze begint zich steeds meer bewust te worden van zichzelf. En van hoe de omgeving haar ziet. Tegelijkertijd werd ik een beetje weemoedig. Want met dat ontluikende zelfbewustzijn breekt er ook een ingewikkelde tijd aan.

Een tijd waarin allerlei vragen de kop op steken. ‘Val ik wel goed in de groep?’ ‘Praten ze niet stiekem achter mijn rug over mij?’ ‘Heb ik wel de juiste kleren aan?’ ‘Wat kan ik eigenlijk?’

Uit de toon

Ik kan me nog goed herinneren hoe ik lange tijd worstelde met hoe mensen mij zagen (of hoe ik dacht dat mensen mij zagen). De middelbare schooltijd was vrij ellendig door al dat getob. Maar ook toen ik ging studeren bleef ik diep onzeker. Ik viel ook wel een beetje uit de toon tijdens mijn studie journalistiek. Ik was niet bijdehand genoeg. Had niet genoeg haar op mijn tanden. Ik was teveel een ‘blij ei’.

Volgens een van de docenten zou ik het nooit gaan redden in de journalistiek. Waarop ik enigszins verbluft reageerde dat oprechte belangstelling en empathie toch nodig zijn om een goede interviewer te zijn…. Ik was vastbesloten om die docent het tegendeel te bewijzen.

lach om jezelf, 40, wijsheid komt met de jarenMaar dat beeld bleek hardnekkig en bleef me achtervolgen. Ook in mijn werkende leven. Werd ik ‘te aardig’ genoemd (en dat was geen compliment ;). Ik ging mijn best doen om vooral serieus genomen te worden. Door extra hard te werken. Door te laten zien dat ik echt wel brains had.

Etiketjes

Verloren moeite. En ondertussen werd ik ook steeds minder blij. Er is natuurlijk niks mis met een portie gezonde reflectie en feedback. Het kan heel handig zijn om te weten hoe je overkomt. Maar uiteindelijk gaat het erom dat je trouw blijft aan jezelf. En dan heb je steeds meer lak aan al die etiketjes. Je weet zelf hoe het zit. En dat is genoeg.

Mijn leven gaat vanaf nu dus alleen maar eenvoudiger worden 🙂 En ik hoop dat ik mijn dochter als goede gids door de komende lastige jaren kan loodsen. En als het even kan, hoop ik dat ze iets eerder dan ik (bijvoorbeeld al op haar 30e!) als een vrije onafhankelijke vrouw in het leven staat!

P.S.: Met de jaren ben ik trouwens ‘blij ei’ steeds meer gaan zien als een geuzennaam. In een wereld waarin somberte en negativiteit vaak overheerst, is wat aardige blijheid nooit weg, toch?

2 reacties

  1. Evelien op november 21, 2016 om 4:23 pm

    Lief blij ei…ik vind en vond je juist altijd authentiek. Mooi omschreven en ook heel herkenbaar. In december word ik veertig en ik hoop dat ik als kado ook meer zelfvertrouwen krijg.

    • Annemarie op november 21, 2016 om 6:01 pm

      Dank voor je lieve reactie Evelien! Ik hoop dat de 40 jou ook veel moois en vooral veel vrijheid zal brengen!

Laat een reactie achter

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.