beginner, lach om jezelf

Er zijn van die dingen waarvan je denkt dat je het nooit verleert. Met nadruk op denkt. Want toen ik pas na jaren weer eens op de schaatsen stond, viel dat toch vies tegen! Ik stond me daar te wiebelen en te klunzen… Ik was weer een echte beginner.

Zoeven

En als beginner voel je je onzeker, een beetje onhandig en ook wel klein. Terwijl ik links en rechts mensen met het grootste gemak langs zag zoeven, stond ik daar als een stijve hark wat te schuifelen op het ijs. Niks elegantie of gemak. Maar goed, ik ben niet voor een gat te vangen, dus dan maar even ouderwets achter een stoel schaatsen. Lach om jezelf, niet waar?

En lachen doe ik deze week sowieso, want ik mag weer aan het werk! Ik ben superblij met een leuke job waar ik deze week – na een periode van ziekte, maar gelukkig ook herstel – aan mag beginnen. Oké, het is een tijdelijke èn kleine baan. Maar ik mag gaan doen wat ik het allerliefste doe: bezig zijn met inspirerende verhalen!

beginner, lach om jezelfBeginnersgevoel

Maar naast de euforie voel ik ook de onzekerheid. De onzekerheid van een beginner. Het is altijd aftasten die eerste weken. Wat verwachten ze van mij? Heb ik het nog in me? Dat onzekere gewiebel oftewel beginnersgevoel sla ik het liefst over. Want wat is er fijner dan dat je je draai hebt gevonden en je vak met passie en vertrouwen uit kunt oefenen?

Maar volgens Julia Cameron (de goeroe voor creatievelingen en schrijfster van o.a. The Artist’s Way) is er helemaal niks mis met zo’n ‘beginnersgevoel’. Sterker nog, ze zegt dat je met een creatief beroep eigenlijk niet zonder kunt. “The stringent requirement of a sustained creative life is the humility to start again, to begin anew. It is the willingness to once more be a beginner that distinguishes a creative career.”

Nederigheid

Als beginner ben je je maar al te bewust van je onvermogen. En juist die nederigheid en openheid om te leren, maken dat je nieuwe dingen ontdekt en uitprobeert. In Julia’s woorden: “The beginner’s humility and openness lead to exploration. Exploration leads to accomplishment. All of it begins at the beginning, with the first small and scary step.”

Dus goed, ik stap misschien met een beetje wiebelige enkels weer op ‘het ijs’. Maar het fijne is, ik heb zoveel vertrouwen in mijn nieuwe collega’s, dat ik zeker weet dat ze me een stoel geven, als ze zien dat ik dat nog even nodig heb.

2 reacties

  1. Gonja Hikspoors op januari 31, 2017 om 11:06 am

    Leuk hoor deze blog over de beginner en de mooie houding van de beginner. Het doet me ook denken aan een regel binnen de Benedictijnse spiritualiteit die zegt dat we allemaal altijd beginners zijn en dat refereert naar de goede nieuwsgierige, open en leergierige houding.

    Veel plezier en succes met de baan Annemarie!

    • lachomjezelf op januari 31, 2017 om 12:04 pm

      Dankje Gonja, dat is een mooie aanvulling, die Benedictijnse regel!

Laat een reactie achter

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.