comfortzone

Afgelopen week heb ik iets spannends gedaan. Iets dat ik nooit eerder had gedaan, en belangrijker: iets dat ‘into the open’ was. Dus als ik op m’n bek ging, was het meteen zichtbaar voor heel wat mensen. Echt iets buiten mijn comfortzone dus.

Hoe dat avontuur afgelopen is, vertel ik je zo… Maar ik heb er hoe dan ook weer een paar mooie lessen uit geleerd die ik graag met je deel in dit blog.

Les 1: Daag jezelf af en toe uit en doe dingen die je nooit eerder hebt gedaan.

Want het goede nieuws is: Het kan niet mislukken! Ook al bak je er niks van, het feit dat je uit je comfortzone komt en de boel hier en daar eens oprekt, dat is al winst! Dus je wordt er hoe dan ook beter van.

Les 2: Stop dat denken.

Angst zit vooral in je hoofd. Door gedachten toe te laten als: ‘Wat zal die wel denken?’ of ‘Stel dat ik mijn tekst vergeet…’ daar word je bang van. Is die angst reëel, nee dus. Het zijn gedachten waar je niks aan hebt. Dus focus liever gewoon op het hier en nu, bereid je goed voor en voor de rest ‘God zegene de greep’.

Les 3: Kies je criticasters.

Als je iets doet in de openbaarheid, dan vinden veel mensen er opeens iets van. Dan is het handig om voor jezelf te bedenken naar wie je wilt luisteren. Zijn het eerlijke mensen, die het beste met je voorhebben? Luister vooral naar hen. Alle anderen: gewoon negeren en lekker laten blaten.

Les 4: Neem jezelf niet al te serieus.

Oké, je hebt dan iets spannends gedaan. Nou mooi. En nu weer over tot de orde van de dag. Ga bij mislukking niet eindeloos zitten balen of somberen, of bij succes wegdrijven op een roze wolk. Zoveel stelt het allemaal niet voor.

Een mooie quote van Henri Bergson zegt het zo: ‘De enige remedie tegen ijdelheid is lachen. De enige fout die lachwekkend is, is ijdelheid.’

En? Wil je weten hoe ik het ervan af heb gebracht? Nou… eigenlijk best goed. Ik heb geen nacht wakker geleden. Ik werd op het moment supreme niet knalrood. Ik vergat niet mijn tekst. Ik heb zelfs geen nagels gebeten. En ja, natuurlijk. Er kon heel veel beter. Maar soit. Bij mij overheerst vooral het gevoel van trots. Dat ik iets in mezelf heb overwonnen. En zooooo….. Dat voelt best goed!

Wanneer heb jij voor het laatst iets heel spannends gedaan?

Laat een reactie achter

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.