nieuwe hemel en aarde

Onze zoon is altijd al gek op de natuur geweest. Zijn liefde voor dieren gaat ver. Hij kan in huilen uitbarsten als onze poezen een muis te pakken hebben. Als de muis het loodje nog niet gelegd heeft, zet hij gerust een ware reddingsactie op touw waarbij hij de poezen bestraffend toespreekt en wegstuurt en de muis vervolgens naar een veiliger plekje in de tuin brengt. 

Nu er de laatste tijd veel aandacht is voor het milieu en wij in ons gezin ook regelmatig praten over en zoeken naar manieren om ons leven te verduurzamen, luistert hij met veel interesse mee. 

Alles nieuw

Toen ik pas met hem in de auto zat, zei hij opeens: ‘Mam, wordt alles na de dood weer nieuw gemaakt?’ Nu moet je weten dat onze kinderen niet heel bijbelvast zijn, dus van de bijbeltekst dat God alle dingen nieuw maakt, heeft hij waarschijnlijk nog nooit gehoord (helaas, daar val ik door de mand ;)). Maar dat was wel de tekst waar ik meteen aan moest denken. 

Ik antwoordde: ‘Ja, ik geloof dat God het ooit goed gaat maken. Dat er inderdaad een wereld komt waar alles nieuw is.’ En ik denk aan alle moeilijke dingen die me de laatste tijd zo bezighouden. En ik zie de foto’s weer voor me die me zo raakte op de World Press Photo tentoonstelling die we onlangs bezochten…

Er komt een tijd dat kinderen die hier opgegroeid zijn niet zomaar meer ‘s ochtendsvroeg uit hun bed gelicht worden en zonder pardon op het vliegtuig worden gezet naar land van herkomst…

Er komt een tijd waarin de zee weer schoon is en vol vis, in plaats van de plastic soep die we ervan hebben gemaakt…

Er komt een tijd dat wilde dieren niet meer met uitsterven bedreigd worden door geldbeluste stropers, omdat de hoorns zoveel geld opbrengen op de zwarte markt….

Er komt een tijd waarin geen enkele ziekte het meer wint van het leven, zodat we van niemand meer veel te vroeg afscheid hoeven te nemen…

Er komt een tijd dat de aarde weer vol is met eindeloze regenwouden, zonder kettingzagen die de ‘longen van onze aarde’ in ademnood brengen….

Zo heerlijk out-of-the-box

‘Ja’, droomde zoon op de achterbank verder, ‘en daar zijn alle auto’s elektrisch he?’ Grappig hoe kinderen altijd hun eigen voorstelling hebben en zo heerlijk out-of-the-box denken. Auto’s, zelfs elektrische, heb ik nooit zo geassocieerd met de nieuwe hemel en aarde. ‘Ja, wie weet’, antwoordde ik.

Ik merk dat het hem oplucht. Het idee dat het ooit goed komt. Maar dat is geen reden tot passieve dagdromerij. Mijn zoon houdt me bij de les. Want ondertussen moeten hij en alle opgroeiende kinderen van deze wereld het wel doen met de aarde die we nu hebben…


Meer over World Press Photo 2018

Laat een reactie achter

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.