films, eten

Er zijn een paar dingen in het leven waar ik erg blij van word, en twee daarvan zijn: goed eten en mooie films. En omdat ik vast niet de enige ben met die voorliefdes, wijd ik deze blog aan een combinatie van deze ingrediënten. Ik schotel je graag een top 3 van mooie culinaire films voor.

En omdat niet iedereen dezelfde filmsmaak heeft, zorg ik ook voor wat variatie. Een fijnzinnige arthouse film, een humoristische roadmovie en tot slot een heerlijke feelgood movie. Het zijn overigens geen nieuwe films, maar films die meer dan de moeite waard zijn om te (her)ontdekken.

Babette’s Feast – 1987, regisseur: Gabriel Axel

Babette’s Feast is een Deense film uit 1987 gebaseerd op een novelle van Karen Blixen. De film won in 1988 een Oscar voor beste buitenlandse film. Het is een film waar je echt even de tijd voor moet nemen, want hij is traag en de setting van de film is ook wat vervreemdend. Maar… je inspanning wordt beloond!

Het verhaal

Een weduwnaar – en leider van een streng protestantse sekte – woont aan het begin van de 19e eeuw samen met zijn twee mooie dochters op een afgelegen plek in Denemarken. Wanneer de dochters veel aandacht krijgen van mannen (onder wie een reizende zanger en een cavalerie-officier) komen ze innerlijk conflict: blijven ze trouw aan hun vaders leer of gaan ze hun verlangens achterna. Ze kiezen beide voor het eerste en zetten ook na hun vaders dood de sekte voort.

Pas op een derde van de film maken we kennis met de Franse Babette. Ze is gevlucht uit Frankrijk en wil in ruil voor onderdak gratis voor het tweetal werken. Op een dag krijgt Babette bericht dat ze de lotto heeft gewonnen in Frankrijk. Met het enorme geldbedrag van 10.000 franc richt ze een feestmaal aan ter ere van de 100e verjaardag van de overleden vader. In de uiterst sobere gemeenschap is de uitzonderlijke rijke maaltijd een ervaring die ze nooit zullen vergeten.

Bijzonder

Het naturel acteerwerk (let vooral ook op de gezichtsuitdrukkingen). De diepere boodschap (de strenge sekte die probeert zo ‘goed’ mogelijk te leven, vs de ‘wereldse’ Babette die door haar eindeloze gulheid het echt ‘goede’ laat zien). En niet te vergeten de prachtige beelden van de bereiding van het feestmaal….

2. The Trip – 2010, regisseur: Michael Winterbottom

The Trip is een roadmovie langs allerlei toprestaurants in het Engelse Lake District. Een grappige vondst van deze film is dat beide hoofdrolspelers zichzelf ‘spelen’, waardoor de film een soort mix wordt van film en documentaire.

Het verhaal

Steve Coogan is gevraagd om voor een krant een aantal toprestaurants te beoordelen en mag hiervoor een week lang op reis. Omdat zijn vriendin op het laatste moment afhaakt, vraagt hij Rob Brydon om mee op reis te gaan. De mannen discussiëren en ruziën wat af, terwijl ze ondertussen van de meest exclusieve gerechten genieten en daarnaast elkaar proberen af te troeven met imitaties van collega-acteurs. Onder het oppervlak van grappen en grollen komen echter fundamentele onderwerpen aan bod over wat het leven nu echt de moeite waard maakt.

Bijzonder

De (soms subtiele) en vaak droge Engelse humor. De prachtige beelden van het Lake District (wil ik echt eens naar toe!). Het ‘vuurwerk’ tussen de twee acteurs. De diepere boodschap (de sul vs de succesvolle: wie is nu eigenlijk het meest gelukkig?). En niet te vergeten: de exclusieve gerechten!

3. The Hundred-Foot Journey – 2014, regisseur: Lasse Hallström

The Hundred-Foot Journey is een humoristisch drama over een Indiase familie die in een pittoresk Zuid-Frans dorpje een Indiaas restaurant wil beginnen. De film is gebaseerd op het boek The Hundred-Foot van Richard C. Morais.

Het verhaal

De Indiase familie Kadam verhuist van India naar Saint-Antonin-Noble-Val in Zuid-Frankrijk om daar een Indiaas restaurant te openen. Maar precies tegenover het nieuw te openen restaurant bevindt zich al het sterrenrestaurant van chef-kok Madame Mallory (een mooie rol van Helen Mirren). Het wordt een grote strijd tussen beide restaurants. Als de zoon van de familie Kadam zijn passie voor de Franse haute cuisine ontdekt, probeert hij als bemiddelaar de partijen bij elkaar te krijgen.

Bijzonder

De bijna sensuele wijze waarop het eten in beeld wordt gebracht. Het water loopt je echt in de mond en je krijgt zin om zelf de meest verrukkelijke curry’s te maken. En het is gewoon een heerlijke feelgood movie: alles komt uiteindelijk goed (ook wel eens fijn!)

 

Tip: wil je eens echt iets anders zien, kijk dan een Bollywoodfilm!

Laat een reactie achter

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.