geluk

Van de week las ik dat er een onderzoek was gedaan onder Nederlanders over geluk. En wat bleek? In Ede zijn de mensen het gelukkigst. Ik vond dat vrij hilarisch, want moest onwillekeurig meteen aan Hans Dorrestijns’ woorden denken (‘k Woon in Ede, boze droom, Het leven is daar saai en sloom).

Over onderzoeken is nog wel het een en ander te zeggen (hoe representatief het is, hoe je uitkomsten interpreteert, op welk moment je het onderzoek doet – denk: voor of nadat Feijenoord kampioen werd ;). Maar hoeveel of hoe weinig waarde je ook aan dergelijk onderzoek hecht, ik was wel weer geïntrigeerd naar de altijd terugkerende ‘geluksvraag’.

Nogal een heilloze missie

Geluk als hoogste goed. Geluk dat we met z’n allen als bezetenen najagen. Ik net zo goed als ieder ander. Maar het is nogal een heilloze missie als ik naar de woorden van filosoof Awee Prins luister, die hier een paar heel rake dingen over zegt. Ik citeer:

‘Wij hebben in het Westen iets heel raars gedaan: we zijn geluk als een toestand gaan definiëren. Dat is utopisch denken: het kan beter. Láter, als ik met pensioen ben, of een buitenhuis heb, of eindelijk naar bed kan met die vrouw om de hoek. Wij snappen niet wat geluk is. Ge-luk, dat wil zeggen: gelukt. De Fransen hebben er een beter woord voor: bonheur, een mooi uur. Geluk is toeval: iets dat je toe valt.’*

Omarm de alledaagsheid

Geweldig toch? Geluk is toeval, het valt je toe. Stop dus maar met dat eindeloze zoeken naar geluk, want je zult het nooit vinden. Het is een vermoeiende en zinloze bezigheid. Maar als je in je leven niet meer hoeft te zoeken naar geluk, wat moet je dan? Ook daar heeft Awee wat zinnigs over te zeggen. Ik schreef het ooit op in een van mijn citatenboekjes om het niet te vergeten:

“Verzorg je huis, kook je maaltijden, breng meer dan geforceerde quality time door met je kinderen, naasten, geliefden. Heb aandacht voor degenen die je ontmoet, ontferm je over de vreemdeling die op je pad komt. Doe alles met zorg en toewijding. Omarm de alledaagsheid.”*

Doe wat je moet doen

Omarm de alledaagsheid. Stop met dat gezoek naar mooier, spannender, beter, leuker. Doe het met wat je hebt. In een veel ouder boek staat er overigens iets soortgelijks:

‘Geniet dus maar van je eten en drinken en wees vrolijk. Want dan doe je wat God heeft bedoeld. Trek mooie kleren aan en verzorg je goed. Geniet van het leven, samen met de vrouw van wie je houdt. Geniet alle dagen van het zinloze leven dat God je heeft gegeven onder de zon. Want dat is je enige beloning voor al je gezwoeg onder de zon. Doe wat je moet doen, en doe dat zo goed mogelijk. Want als je dood bent, is er niets meer te doen. In de dood is geen werk, geen gedachte, geen kennis, geen wijsheid.’ (Prediker)

Misschien is dat wel precies wat veel mensen in Ede doen. Gewoon eten koken, beetje zorgen voor de mensen om je heen. Niks spectaculairs. Het saaie slome leven is misschien zo gek nog niet, Hans Dorrestijn!

 

*Bron: Volkskrant Magazine, december 2016.

*Bron: Filosofie magazine, oktober 2015.

Laat een reactie achter

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.