the artist way Julia Cameron

Dankzij dit boek van Julia Cameron herontdekte ik mijn creativiteit

Flapteksten beloven het vaak genoeg. Toch zijn er maar weinig boeken die echt levensveranderend zijn. Dit boek van Julia Cameron zorgde echter voor een kleine aardverschuiving in mijn leven…

Het is inmiddels zo’n acht jaar terug. Ik zat al wat langer op een dood spoor qua loopbaan en dat beïnvloedde ook mijn kwaliteit van leven. Ik werd een beetje somber en lusteloos. En hoewel ik de nodige gesprekken voerde met mensen en online allerlei testjes deed, wist ik echt niet welke kant ik op moest. Wat ik wel ergens aanvoelde, was dat de balans zoek was. Mijn leven bestond vooral uit veel verplichtingen; ik was de hele dag bezig met taakjes afvinken. En ’s avonds plofte ik dan uitgeblust op de bank.

Vrouwenkwaal

Toen las ik ergens over het boek ‘The artist’s way‘ van Julia Cameron. De titel prikkelde mij meteen. Als ik ergens ooit nog van droomde dan was het om iets te creëren. Als kind had ik altijd al graag verhaaltjes geschreven en getekend, maar dit was allemaal geleidelijk naar de achtergrond verdwenen. Wanneer je een gezin hebt en werk, is je leven al snel erg vol. En daarbij had ik last van iets dat veel vrouwen vast herkennen: het zorgcomplex. Je schuift je eigen dingen opzij om te zorgen voor anderen…

Vlammetje ging branden

Ik schafte het boek van Julia aan en al bladerend bleek het om een soort cursus te gaan. Ik begon het programma week voor week te volgen, inclusief alle opdrachten die er in het boek stonden. En jawel, het was alsof er weer een vlammetje in me ging branden!

Julia Cameron die jarenlang werkte in Hollywood en ook schreef voor kranten en magazines, kreeg wereldwijd bekendheid met haar twaalfweekse cursus rondom creativiteit. Haar uitgangspunt is: iedereen is creatief. Het is niet voorbehouden aan kunstenaars of mensen met creatieve beroepen, maar onderdeel van ons mens-zijn. En een ander sleutelinzicht is dat je creativiteit moet koesteren en voeden. Je put als creatief persoon uit een bron, dus zorg ervoor dat die bron gevuld blijft.

Drie centrale adviezen

Ik zou de cursus tekort doen als ik haar boek in een blog probeer samen te vatten. Wel beschrijf ik kort de drie centrale adviezen die ze geeft om je creativiteit te (her)ontdekken. Die adviezen hebben mij (en tig mensen over de hele wereld!) geholpen. En boy, wat ben ik daar blij mee!

Tip 1 van Julia Cameron: Morning pages

De morning pages kun je zien als een soort dagboek. Belangrijk is hierbij volgens Cameron dat je gedurende 12 weken (maar als je het langer doet, nog beter) elke dag drie pagina’s volschrijft, maar dan als een stream of consciousness. Dus: durf te schrijven zonder oordeel. Het hoeft geen hoogdravende tekst te zijn. Juist niet. Denk er niet teveel over na, ga gewoon schrijven wat er maar in je opkomt (dus ook het boodschappenlijstje waar je aan denkt, wat je ruikt of ziet…).

Er is GEEN foute manier om de morningpages te schrijven. Vaak zijn we zo streng voor onszelf en beoordelen we onze woorden of ze wel de moeite waard zijn om opgeschreven te worden. Kijken we naar hoe we zinnen maken, of het wel foutloos is. Maar al die oordelen en die innerlijke criticaster zorgen ervoor dat onze creativiteit een opdoffer krijgt.

Cameron maakt onderscheid tussen onze logische hersenen en onze creatieve hersenen. In onze samenleving zijn we soms geneigd teveel te luisteren naar onze logische hersenen. Dat is jammer, want onze creatieve hersenen (artist brain, noemt Cameron dat) zijn associatief en kunnen freewheelen. Hierdoor worden nieuwe verbanden gelegd, kunnen we beeldend denken, kortom die creatieve hersenen zijn onmisbaar in je creatieve proces. 

Wat gebeurt er als je de morningpages schrijft? Dan zet je eigenlijk de logische hersenen even aan de kant en geef je alle ruimte aan je creatieve hersenen om heerlijk te spelen. 

Tip 2 van Julia Cameron: Artist dates

Julia Cameron verstaat onder ‘artist date’ een wekelijks uitjes van zo’n 2 uur, een soort excursie, voor jou alleen, die je doet om je innerlijke creatieve kind te voeden. Misschien dat het een beetje zweverig klinkt, maar de kern is dat je tijd ALLEEN doorbrengt om te ‘spelen’. Dat kan een bezoek aan een museum zijn, of ergens in een koffietentje gaan tekenen in een schetsboek, naar het strand gaan, of naar een voor jouw onbekende stad gaan en daar als een toerist rond te slenteren. 

Wat je doet, maakt niet uit, het gaat erom dat je die tijd voor jezelf neemt om dat te doen waar je energie van krijgt. Wat jou inspireert. En dat klinkt eenvoudiger dan het is. Want vaak is die ‘quality-time-voor-jezelf’ het eerste dat sneuvelt als je een volle agenda hebt. 

Waarom is deze tijd volgens Cameron toch van wezenlijk belang? Omdat je je creativiteit niet als vanzelfsprekend mag zien. Het is geen eindeloze bron waar je maar straffeloos uit kunt putten, zonder dat je ervoor zorgt dat het van verse input wordt voorzien. Die uitjes zijn ‘verse input’, nieuwe inspiratie, die jou een andere kijk op dingen geven, zaken die je andere hersenhelft activeren, die niet perse ‘nuttig’ zijn, maar ruimte geven voor ‘spelen’. 

Tip 3 van Julia Cameron: Walks

Mensen die me een beetje kennen, weten al dat ik een soort ‘wandel-evangelist‘ ben ;). Cameron nodigt je uit om wekelijks een wandeling te maken, van een á twee uur (ik doe het zelf liever dagelijks). Je gaat naar buiten, voelt de wind, of de regen, je ademt diep in en weer uit. Wandelen is een heel goede manier om uit je ‘hoofdmodus’ te komen en meer in je lichaam te zakken. Er zijn tal van voorbeelden van bekende denkers, filosofen, maar ook creatievelingen die niet zonder het heilzame van wandelen kunnen. Zo haalt Cameron Augustinus’ bekende woorden aan: ‘Solvitur ambulando’, ofwel: Het wordt opgelost door te wandelen.

Sinds ik burn out raakte, ben ik een fan geworden van wandelen. Vaak merk ik dat als ik vastloop in een verhaal, of als ik even geen ideeën of inspiratie heb, dat een wandeling me dan op weg helpt. Door het wandelen zelf en door even in een andere omgeving te zijn. Maar ook door je andere zintuigen in te zetten, waardoor er processen in gang gezet kunnen worden. Vaak kom ik dan thuis met nieuwe inzichten waarmee ik verder kan. Heerlijk!

Sleutel is voor mij om het wandelen niet te zien als een ‘beloning na hard werken’, maar om gewoon midden op de dag het werk even neer te leggen, en de wandelschoenen aan te trekken. Dan geef je het wandelen de rol die het verdient: het is namelijk onderdeel van je creatieve proces!

Eigenlijk heel eenvoudig

Ben je al enthousiast geworden over de tips? Of denk je misschien een beetje teleurgesteld: ‘Sjonge, is dat nu alles?’ Tja, het klopt. Het lijken misschien geen spectaculaire ideeën. Eigenlijk zijn het heel eenvoudige tips. Maar zie je dat Cameron steeds oproept om de tips terugkerend te doen? Dus niet maar af en toe, ad hoc, maar elke dag, of elke week. De clou zit ‘m in die herhaling.

Ik beloof je, dat als je er echt serieus mee aan de slag gaat, je zult ontdekken dat er wel degelijk iets ‘magisch’ in deze tips zit. Er gaat iets veranderen. Misschien pak je je instrument weer eens dat al jaren stof staat te vangen. Of je gaat opnieuw met verf of kleurpotloden aan de slag. En wat ook kan, en dat was vooral mijn ontdekking, je herontdekt je liefde voor schrijven.

Hoe dan ook, creativiteit maakt je leven letterlijk en figuurlijk kleurrijker! Gun het jezelf dus om af en toe lekker te spelen!

Wist je trouwens dat ik een heel leuke schrijfdag organiseer op zaterdag 16 mei 2020 in de Betuwe? Er zijn nog een paar plekjes vrij, dus geef je snel op! 

4 reacties

  1. Janneke Huisman op 4 maart 2020 om 12:29

    Wat leuk! Ik wist natuurlijk al dat je fan was van het boek, dankzij de stilte dagen in de Polder, maar nu heb je dat nog es effe helder op een rijtje gezet. Voor mij is het soms lastig om een routine te bewaren. Maar als ik weet dat het goed voor me is, schrijf ik ze in mijn levensregel die ik er af en toe weer es bijpak om de focus een beetje vast te houden. (n.a.v. een levensregel voor beginners, Wil Derkse) Een boekje wat mij raakte. Ik weet ook wat het is, als ik een van de drie te weinig aandacht geef… ik raak echt uit balans. Die stream of concsiousness is echt een dingetje, maar helpt de andere twee vloeibaar te houden in mijn beleving. Dank dus voor deze blog!

    • lachomjezelf op 4 maart 2020 om 14:13

      Ja, dat boek van Wil Derkse is ook erg mooi! Geldt voor mij ook hoor, moet mezelf ook regelmatig weer ‘bij de les’ houden, zo zitten mijn ‘Artist’s dates’ al een poosje in het slop. Maar misschien dat die Stiltedag bij jou ook wel een beetje geldt als Artist’s date 😉

  2. […] gaan beheersen, dan betekent dit oefenen, oefenen en nog eens oefenen. Mijn grote inspiratiebron, Julia Cameron, die veel mensen geholpen heeft om met creativiteit aan de slag te gaan, haalde vaak de slogan aan […]

  3. […] een TEDtalk vertelt hij over hoe creativiteit werkt en waar je als creatief mens (en zijn we dat niet allemaal?) toe worden opgeroepen. En dat is vooral om de mafkees te zijn. Want, wij hoeven niet te boordelen […]

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.