kerst

Nog een kleine week en dan vieren we kerst. Lekker eten en samen zijn met familie en vrienden. Maar kerst is voor mij allereerst het feest van de geboorte van Jezus. Een in veel opzichten wonderlijke gebeurtenis. Wonderlijk, omdat het verhaal zelf onbegrijpelijke elementen bevat. Maar ook wonderlijk, omdat een kleine weerloze baby de geschiedenis van de wereld voorgoed heeft veranderd.

Tegen de stroom in

Maar ik waak ervoor een mierzoet verhaal te houden dat het glazuur van je tanden doet spatten. Ik kijk natuurlijk ook het nieuws. Ik zie alle wanhoop, leegte, geweld, moedeloosheid, onrecht, ziekte en dood langskomen… Ik zie weinig licht, en veel duister. Kerst is voor mij daarom ook ‘roeien tegen de stroom in’. Ik blijf tegen de verdrukking in geloven in de kracht van kwetsbaarheid. Van vergeving. Van liefde. De zachte waarden die het vaak lijken af te leggen tegen de harde mores in de wereld.

kerst
Breekbaar

En daarom hou ik zo van kaarslicht. Zoiets kleins en eenvoudigs als een kaars verandert de complete sfeer zodra die aangestoken wordt. Het is iets magisch. Ik was afgelopen zaterdag in het kleine Betuwse stadje Buren dat eens per jaar alleen verlicht wordt door kaarslicht. Het is sprookjesachtig mooi. En ook: breekbaar mooi. Voor een van de huizen vormden waxinelichtjes het woord: Aleppo. Een stil protest? Een wanhoopskreet? Een woordloos gebed?

Deze kerst brand ik dan ook weer veel kaarsen. Kaarsen die – net als het kind in de kribbe – voor mij het bewijs zijn dat het kleinste licht het grootste donker verjaagt.

Ik wens je een kerst met veel licht toe! Tot in het nieuwe jaar!

Laat een reactie achter

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.