ladder

‘Hoe hoog leg jij de lat?’ Ken je die reclame over bijscholing waarin die kreet voorkomt? Ik word er eerlijk gezegd altijd een beetje kriegelig van. En ik weet wel waarom. 

Die boodschap appelleert natuurlijk aan ambitie en daar heb ik zacht uitgedrukt nogal een complexe relatie mee. Want ja, ik wil graag verder komen in het leven en mijn talenten volop benutten. Maar die lat he? Die kan altijd hoger. En precies dat – in combinatie met de irreële eisen van mijn baan destijds – zorgde ervoor dat ik twee jaar geleden burn out raakte.

Links en rechts ingehaald worden

Sinds ik als freelance tekstschrijver werk, breng ik automatisch meer tijd door online. En daar vind ik van alles wat me inspireert, zoals mooie sites, leuke filmpjes, goede tips. Maar de andere kant van de medaille is dat ik zie hoe mede-ZZP’ers mij links en rechts inhalen, doordat ze net even slimmer en zichtbaarder aanwezig zijn op social media. Of omdat ze net die training of cursus hebben gevolgd waardoor ze interessanter zijn voor potentiële werkgevers. Daar kun je stikonzeker van worden.

Ambitie kan soms iets hebben van een wedstrijd waar hier en daar een elleboogje wordt uitgedeeld (ze zeggen niet voor niks ‘blinde ambitie’). Die ambitie kan je ook ‘blind’ maken voor je eigen zwaktes. Want zeggen dat je iets niet kunt: ‘Euh, no way’.

Loopbaancoach Mariska Knauf zegt in het Inzichtenboekje van Flow: “Mensen zijn bang zich te diskwalificeren: ‘Als ik zeg dat ik hier niet goed in ben, denken ze dat ik nergens meer goed in ben.’ Dat is onnodig. Want je bent in een heleboel dingen goed, alleen in dat ene stukje niet.”

In je schoot geworpen

Daarom kan ik meer met ervaring en wijsheid, dan ambitie en succes. Waar ambitie en succes iets hijgerigs hebben, gaat er een heerlijke rust uit van ervaring en wijsheid. Die laatste twee kun je namelijk niet najagen, maar krijg je grotendeels in je schoot geworpen. Door gewoon je werk te doen, dag na dag, jaar na jaar en natuurlijk eerlijk naar jezelf te kijken.

Dus als ik me weer eens op laat jagen door laddertjes en me angstvallig ga vergelijken met al die ambitieuze hemelbestormers, dan moet ik gewoon even luisteren naar de wijze Abraham Heschel die het zo prachtig verwoordde:

‘Wie op jaren is, heeft overzicht, heeft van zijn mislukkingen geleerd en is in staat zich van vooroordelen te ontdoen, niet meer koortsachtig zijn belangen na te streven. Hij is opgehouden in ieder medemens iemand te zien die hem in de weg staat en ziet het leven niet langer als een concurrentiestrijd.’

Zucht. Ja. Precies. Dat.

1 reactie

  1. […] het boek ‘De Ladder’ van Ben Tiggelaar gratis en voor niks. Nu moet je weten dat alleen de titel mij al kippenvel bezorgt , maar goed, ik zette me over mijn eerste aversie heen. Een gratis boek kun je immers niet […]

Laat een reactie achter

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.