fotoserie

Mijn persoonlijke #leesluisterkijktips van maart

Deze lockdown heeft in elk geval één groot voordeel: genoeg tijd om boeken te lezen, podcasts te luisteren en films te kijken :). Het leek me leuk om een paar van mijn persoonlijke pareltjes met jullie te delen. 

Maar (geniale ingeving- al zeg ik zelf), wat me eigenlijk nog leuker lijkt, is om goede ideeën met elkaar uit te wisselen. Natuurlijk, er zijn tig tiplijstjes in omloop die je kunt raadplegen. Maar zeg nou zelf; er gaat toch niks boven hoogstpersoonlijke #leesluisterkijktips?

En om het nog wat leuker en persoonlijker (en drempellozer) te maken, is het misschien een idee om vooral te vertellen wat het boek, de podcast of film je deed: waarom moest je er zo hard om lachen, huilen of over nadenken? We lappen dus lekker de recensie-regels aan ons laars 😉

Oke, hier komt’ ie dus van mij.

Film – Le Huitième Jour

Le huitieme jourOoit schreef ik n.a.v. een bezoek aan een tehuis voor mensen met meervoudige handicaps een blog over de vraag: Wie is hier gehandicapt? Daar moest ik aan terugdenken bij het zien van deze tragikomische Belgische film: Le Huitième Jour van Jaco Van Dormael (de eigenzinnige en creatieve cineast die je ook kunt kennen van de film Le Tout Nouveau Testament uit 2015 – ook een dikke aanrader!).

Le Huitième Jour (de achtste dag) gaat over de ongewone vriendschap tussen Harry en Georges. Harry is een drukke zakenman, die problemen heeft met zijn vrouw en kinderen. Georges heeft het syndroom van Down. Ze lopen elkaar toevallig tegen het lijf. En waar Harry Georges eerst vooral ziet als ‘lastpak’, blijkt hij nog heel wat te kunnen leren van ‘son copain Georges’.

Als je nu denkt dat dit een zoetsappig en moralistische film is, dan word je aangenaam verrast. Het is één grote hilarische trip met een letterlijk en figuurlijk knallende finale. Echt, je bent zo blij als je deze film hebt gezien. En ontroerd. En verwonderd.

Podcast – Renegades: Born in the USA

Je ziet Freud misschien al fronsen, maar ik kan er niet omheen. Mijn hart gaat sneller kloppen van mooie, diepe, doorleefde mannenstemmen. En laten nu net twee mannen met de meest geweldige stemmen ooit (plus een flinke scheut charisma) samen een podcast hebben gemaakt? Bruce Springsteen in gesprek met Barack Obama. Over het leven.

Nu hoor ik nog niet eens heel veel nieuws (als fan heb ik de biografie van Bruce natuurlijk al gelezen). Maar ja, die stemmen he? En die onovertroffen sfeer van een goede podcast, waarin je het gevoel hebt gewoon bij ze in de kamer te zitten, op zo’n grote fauteuil met een dampende mok hete koffie…. Schuif ook aan, zou ik zeggen, en laat je verwarmen door mooie inzichten, of luister gewoon met je ogen dicht 🙂

Boek – Spaar de spotvogel

Ik las ‘m ooit voor mijn Engelse literatuurlijst op de middelbare school, en dat maakte diepe indruk. ‘To kill a mockingbird’, van Harper Lee. Mijn man was zo attent om dit te onthouden, en gaf me onlangs de Nederlandse vertaling: Spaar de spotvogel. Vanuit het perspectief van een heerlijk jongensachtig meisje van 8 jaar oud, Scout Finch, maak je kennis met het leven in Maycomb, een (fictief) slaperig stadje in het Zuiden van de VS in de jaren vijftig van de vorige eeuw. Het leven van Scout, haar broer Jem en vader Atticus verandert ingrijpend wanneer Atticus, die advocaat is, een zwarte man verdedigt die ten onrechte wordt beschuldigd van een verkrachting van een witte vrouw.

Spaar de spotvogelDit boek heeft niet voor niks de Pulitzer Prize gewonnen, en werd in 1999 zelfs door Library Journal gekozen tot beste roman van de twintigste eeuw. Het is razend knap geschreven; waar je het ene moment tranen in je ogen hebt van het lachen, heb je dat het moment erna van ontroering. Er zit zoveel liefde, humor, tragiek en wijsheid in het boek dat het volstrekt begrijpelijk is dat Harper Lee na dit boek ‘uitgeschreven’ was.

Eigenlijk wil je alle personages (oké, op een paar na dan) voor de rest van je leven in je hart sluiten. Vooral Atticus. Met zijn onconventionele manier van opvoeden, zijn droge humor en zijn scherpe gevoel voor rechtvaardigheid. Een boek om zeker eens in de zoveel jaar te herlezen! Wat een parel!

 

 

Oké, en nu is het jullie beurt! Wat moet ik absoluut lezen, luisteren of zien, en waarom? Laat je berichtje hieronder achter, of deel het op sociale media met de #leesluisterkijktips. Laten we elkaar inspireren!


Foto: helloingephotography.nl

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.