mafkees

Als je een mafkees durft te zijn, ligt de wereld voor je open…

In serieuze tijden (lees: corona, politieke chaos in veel landen, een gure winter voor de boeg) heb je soms extra behoefte aan wat luchtigheid. En aangezien ik met dit blog beloof de lichte kant van het leven te zoeken, wil ik jullie graag inspireren met moois dat ik onlangs zag en las.

Het eerste is een heel aanstekelijk filmpje van een van mijn favoriete acteurs: Ethan Hawke. Je kunt hem kennen van films als Boyhood, of de heerlijke trilogie over het huwelijk: Before Sunrise, Before Sunset, Before Midnight.

Ben je bereid een mafkees te zijn?

In een TEDtalk vertelt hij over hoe creativiteit werkt en waar je als creatief mens (en zijn we dat niet allemaal?) toe worden opgeroepen. En dat is vooral om de mafkees te (durven) zijn. Want, stelt Hawke: wij hoeven niet te boordelen of dat wat we maken goed is of niet. Hawke nodigt uit om jezelf uit te drukken en daar jouw manier voor te vinden. Want er is geen uitgestippelde route. Maar het belangrijkste is dat je bereid bent een mafkees te zijn.

Hoe dan? Een concrete tip die hij geeft, is: ‘Praat eens met iemand met wie je normaal gesproken niet praat. Ik garandeer je, je zult je belachelijk voelen. Maar dat is juist het punt: be the fool.’

Lof der Zotheid

Hetzelfde thema kwam ik tegen in een grappig compact boekje uit de reeks van the School of Life: On confidence. Daar wordt de filosoof Erasmus aangehaald met zijn beroemde Lof der Zotheid. Nu beken ik meteen maar dat ik dit boek nog nooit gelezen heb… (die komt weer op mijn groeiende lijstje klassiekers).

Maar kern van het betoog van Erasmus is: Er is van alles mis met de maatschappij waarin je leeft. Maar neem niet alles zo serieus, want zonder zotheid valt niet te leven.

Nitwit

Persoonlijk ben ik groot fan van de droogkomische Engelse schrijfstijl van deze uitgave van The School of Life, dus citeer hier een stukje:

‘In a warm tone, he reminds us that everyone, however important and learned they might seem, is a fool. No one is spared, not even the author. However well-schooled he himself was, Erasmus remained – he insists- as much of a nitwit as anyone else:

  • his judgement is faulty;
  • his passions get the better of him;
  • he is prey to superstition and irrational fear;
  • he is shy whenever he has to meet new people;
  • he drops things in elegant dinners.

This is deeply cheering 🙂, for it means that our own repeated idiocies do not have to exclude us from the best company.’

Het is oké

Ook de schilder Bruegel wordt in hetzelfde boekje aangehaald, omdat die zo ongeneerd de idioterie van ons mensen weet vast te leggen in zijn bizarre schilderijen. De conclusie in het boekje luidt (vrij vertaald):

‘Het werk van Bruegel en Erasmus laat zien dat zelfvertrouwen niet ontstaat als we onszelf overtuigen van onze waardigheid. Nee, zelfvertrouwen ontstaat juist wanneer we vrede sluiten met onze overduidelijke belachelijkheid. We zijn idioten, we waren in het verleden idioten en we zullen opnieuw idioten zijn in de toekomst. Dat is oké. Er is voor ons mensen namelijk geen andere optie mogelijk.’

Laat het even tot je doordringen en geniet van deze woorden. Heerlijk! Met andere woorden: hoe eerder je vrede sluit met je eigen mafheid, hoe vrijer je wordt. Een mooi een aanstekelijk voorbeeld hiervan zag ik langskomen op het internet. Kijk, geniet en verwonder je…

 

Oh en psssttt… de oplettende lezer is het vast opgevallen dat er wat blogs zijn ‘verdwenen’. Mijn blog met schrijftips vind je voortaan op mijn zakelijke website: tekstbureau-annemarie.nl.

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.