strength

De wijsheid van een willekeurige tekst op een theezakje….

Na mijn wandeling zet ik de waterkoker aan. Een lekker bakje thee gaat er nu wel in. Achteloos pak ik een theezakje en dan valt mijn oog op de tekst op het theelabeltje. Er staat: ‘Live in your strength.’

Dat is grappig, of beter gezegd bijzonder! Zojuist tijdens mijn wandeling bedacht ik hoe blij ik ben dat ik meer dan een jaar geleden zzp’er ben geworden. Wat begon als een sprong in het diepe waarbij ik het eerst maar eens een jaartje wilde uitproberen, pakte al snel heel goed uit.

Verre van vanzelfsprekend

Ik ben zo ontzettend blij en ook wel een beetje trots op waar ik nu ben. En toen ik net bij de rivier, mijn favoriete plekje dichtbij ons huis, wat stond te mijmeren, dacht ik terug aan al mijn ploeterjaren. Het is voor mij verre van vanzelfsprekend dat werk ook leuk kan zijn. En juist daarom besef ik zo goed wat ik nu heb en hoe dankbaar ik daarvoor ben.

Een van de belangrijkste ontdekkingen die ik het afgelopen jaar heb gedaan, is hoeveel plezier en voldoening het geeft als je doet waar je goed in bent. Dit lijkt een open deur van jewelste, maar toch heb ik jarenlang in banen gezeten waar ik het overgrote deel van mijn energie stopte in dat waar ik niet goed in was.

Schaap met vijf poten

In een functie waar ik de spreekwoordelijke ‘schaap-met-de-vijf-poten’ moest zijn, voelde ik me chronisch gehandicapt. Niet omdat ik niet wist waar mijn talent lag, maar omdat er veel te weinig ruimte was om mijn talent te laten bloeien en groeien. En er lag veel te veel nadruk op al die andere dingen die ik zou moeten kunnen (maar die me helemaal niet lagen).

Nu is dat niet alleen iets dat je in het werk tegenkomt, ook in het (traditionele) onderwijs is dit schering en inslag. Ik zie het bij mijn dochter die eindeloos blokt op scheikunde en natuurkunde, en toch niet hoger scoort dan een vijf. Dan denk ik: Wat een gemiste kans! Waarom zit het onderwijs zo in elkaar dat leerlingen overal minimaal een 6 voor moeten hebben om over te gaan. Wat is dat voor waanzin? Kijk liever naar de talenten die leerlingen hebben, en laat ze daar in excelleren.

Of zoals het zo treffend op het labeltje van mijn theezakje stond: ‘Live in your strength‘. Daar bloei je van op. Ik ben er het levende bewijs van.

 

De foto maakte ik in de Drunense Duinen, een prachtig natuurgebied! En kijk dan naar die wolkenluchten…

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.