waarom schrijven gelukkig maakt

Waarom schrijven mij gelukkig maakt (en jou misschien ook?)

Zolang ik me kan herinneren, is schrijven onderdeel van mijn leven. Als jong meisje maakte ik al korte verhaaltjes en gedichtjes, die mijn moeder in mijn fotoalbum plakte. Aan het eind van de basisschool kreeg ik een hartsvriendin die ik elke week een uitgebreide brief stuurde (en dat terwijl we elkaar dagelijks zagen!). Wat later, als jonge tiener, begon ik (in steenkolenengels) mijn eerste songteksten te schrijven. En in mijn studententijd heb ik heel wat dagboeken volgeschreven… (en daar kwamen heel wat liefdesperikelen in voor, haha…).

Niet vanzelfsprekend

Toch was het nog helemaal niet vanzelfsprekend dat ik van schrijven mijn werk zou maken. Eigenlijk kwam ik min of meer toevallig bij de opleiding Journalistiek & Communicatie terecht. Ik wist niet goed wat ik wilde en streepte weg wat ik perse NIET wilde. Het was dus zeker geen keuze die ik vanuit het diepst van mijn hart maakte.

Pragmatische keuze

En toen ik ook nog eens wat sneller door de studie kon rollen door de richting Communicatie te kiezen, koos ik daar (heel pragmatisch) voor. Als ik nu terugkijk dan verbaas ik me eigenlijk over zoveel gebrek aan zelfkennis. Van Communicatie werd ik warm noch koud, toch volgde ik dat pad nog een heel poosje (en langer dan goed voor me was).

Geen dikke boterham

Het was pas toen alles ging kraken en piepen in mijn werkende bestaan, dat ik begreep dat ik ergens een verkeerde afslag had genomen. Gelukkig is het nooit te laat om een nieuwe weg in te slaan. Nu verdien ik alweer een poosje mijn boterham met schrijven. Het is geen dikke boterham (dat weet iedereen die voor dit vak gekozen heeft), maar het maakt me gelukkig. Wat is dat dan, vraag je je misschien af?

Een beetje magie

Het eerste dat in me opkomt, is dat ik ontzettend blij word van het proces van creëren. Het ene moment staart een leeg wit scherm je aan, het andere moment komt er een blog, verhaal of artikel tevoorschijn. Dat is natuurlijk gewoon hard werken, maar zeker ook een beetje magie. En er zijn dagen dat het echt moeizaam gaat hoor, zelfs voor een fervente schrijver als ik. Maar over het algemeen ben ik zelf steeds weer aangenaam verrast als er een verhaal ‘geboren’ wordt.

Overzicht en inzicht

Verder helpt schrijven me ook in het leven. Schrijven is een vorm van reflecteren, waardoor ik me bewust word van wat er in mijn hoofd omgaat. Welke dromen heb ik? Waar worstel ik mee? Door al die warrige en onsamenhangende gedachten op te schrijven, komt er overzicht. En daardoor ook vaak inzicht. ‘Ah, dat maakt me dus onrustig’. Of ‘Misschien is het tijd dat ik een knoop doorhak’.

Verbaal vaardig

Nog een reden waarom ik blij word van schrijven, is dat het me helpt om mezelf goed uit te drukken. En daar pluk ik op heel veel vlakken in mijn leven de vruchten van. Vooral in mijn relaties met mensen, privé, maar zeker ook zakelijk. Omdat ik geen haantje de voorste ben, maar eerder wat timide en secundair, kan ik snel over het hoofd worden gezien. Mijn verbale vaardigheid (ontwikkeld door veel te schrijven) zorgt er o.a. voor dat mensen me serieus nemen.

Schrijfdag in de Betuwe

Hoewel ik niet weet wat de toekomst brengt, en of het mogelijk blijft om van schrijven te kunnen leven, weet ik zeker dat het altijd onderdeel van mijn leven blijft. Ik kan me gewoonweg geen leven zonder schrijven voorstellen.

Herken je iets van die liefde voor het schrijven? En zou je daar misschien meer mee willen doen? Dan heb ik wat leuks voor je! In mei organiseer ik een schrijfdag middenin de natuur. In een kleine groep gaan we aan de slag met creatieve schrijfopdrachten, waardoor je meteen je schrijfvaardigheid verbetert. Check hier alles over het programma en hoe je je kunt aanmelden!

1 reactie

  1. […] schreef al eerder waarom ik fan ben van schrijven en wat het me allemaal aan goeds brengt. Naast dat het een leuk en ontspannend tijdverdrijf is, kan het ook een therapeutische uitwerking […]

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.