water

In de vakantie zoek ik graag het water op. Ik ben als een kind zo gelukkig wanneer ik urenlang aan een stromend watertje kan zitten. 

Op een plek die letterlijk bruisend en een en al beweging is, daar kom ik het meest tot rust. Een mooie paradox. Ik hou ook van het beeld dat je bij nieuwe inspiratie of ideeën ook wel zegt dat het weer ‘is gaan stromen’. Ik vind het zo mooi, omdat er iets natuurlijks in zit: je hoeft niet krampachtig op zoek naar inspiratie, maar als je er ruimte voor geeft, komt het. Als een cadeautje.

Kleine klompjes goud

Een vakantie is voor mij pas geslaagd als ik zulke momenten heb gehad. Zonder te letten op tijd gewoon maar zitten en naar dat stromende water kijken (en af en toe met een schuin oog op mijn kinderen die soms halsbrekende toeren uithalen door op rotsen in de rivier te klimmen…;).

Het verkwikkende van dat stromende water en de nieuwe ideeën die vervolgens opborrelen zijn misschien een groot cadeau, waar je weinig moeite voor hoeft te doen. Maar wat je er vervolgens mee doet… dat vraagt wel wat. Daarom heb ik ook altijd pen en papier bij me. Dan krabbel ik snel de ideeën of inzichten op – zonder oordeel. Sommige krabbels blijken later niet zoveel om ‘t lijf te hebben. Ach ja. Maar de mooie, die filter ik als kleine klompjes goud in een zeef.

Mooie luchtbespiegelingen

Maar zelfs de mooiste ideeën blijven niet meer dan luchtbespiegelingen als ik er vervolgens niet wat mee doe. Daarom ben ik de afgelopen weken wat van die inzichten op een rij gaan zetten. En heb ik mezelf de vraag gesteld: Waarom vind ik dit een waardevol inzicht? En hoe kan ik dit inzicht vertalen in een concrete stap?

Een van de dingen die ik me heb voorgenomen, is simpel maar effectief: vaker naar zee gaan. Het strand met de bulderende golven, de wind en de weidsheid is voor mij wat voor anderen misschien een bezoek aan een wellness centrum is. Ik word een mooier mens van de zee. Punt. Dus nu staat er 1x per maand met vette letters op de kalender: NAAR ZEE.

Een stok achter de deur

Nog zo’n voornemen: 10.000 stappen per dag zetten. Wandelen deed ik altijd al graag, maar met een simpele app op mijn telefoon heb ik een stok achter de deur om die wandelingen ook echt elke dag te maken. Want – en je herkent het vast – zorgen voor jezelf schiet er nogal eens bij in als je een gezin hebt.

Nee, het is allemaal niet zo revolutionair of wereldschokkend. Maar toch word ik blij van deze kleine concrete stappen. Nu alles weer gaat beginnen na het trage ritme van de zomer en ik de kans loop in no time weer opgeslokt te worden door volle agenda’s, met werk, schoolactiviteiten, sportclub, kerk…. heb ik een paar simpele, maar doeltreffende maatregelen om te midden van de hectiek ruimte te houden in mijn hoofd en mijn hart.

Zee. Wandelen. Zee. Wandelen. Zee. Wandelen.

Hoe houd jij ruimte in je agenda en zorg je voor jezelf? 

Laat een reactie achter

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.