investeren in jezelf

Wanneer heb je voor het laatst wat liefs gedaan voor jezelf?

‘Omdat je het waard bent…’. Hoor je ook meteen die zwoele damesstem die bij deze commercial hoort? 🙂 No worries, ik ga geen blog aan crèmepjes wijden. Wel wil ik het eens hebben over investeren in jezelf. Gaat dat jou makkelijk af?

Misschien herken je het wel dat investeren in je gezin, in vriendschappen, of in de gemeenschap waar je woont, haast vanzelf gaat. Maar investeren in jezelf? Waarschijnlijk door een mix van mijn no-nonsense opvoeding (‘doe maar gewoon, dan doe je gek genoeg’) en mijn wat calvinistische insteek, voel ik me al snel ongemakkelijk als ik echt iets voor mezelf doe.

Divagedrag

Ik herinner me dat ik ooit met open mond luisterde naar vrouwelijke collega’s die vertelden over hun beautyrituelen, zoals tanden bleken en een bezoek aan de nagelstudio. Of die voor zichzelf eens per jaar een weekend weg in een luxe hotel plande en thuis de boel de boel lieten. Eerlijk gezegd vond ik het nogal ‘divagedrag’…

Toch merk ik steeds vaker dat een beetje zelfzorg helemaal niet zo verkeerd is. Want hoe kun je goed voor anderen blijven zorgen, als je niet af en toe een APK’tje voor jezelf plant? Dus ben ik een paar weken terug gaan nadenken waar ik mezelf nu echt een plezier mee zou doen. Het werd een schrijfcursus en een fotoshoot. Niet wereldschokkend misschien, maar het geeft me zoveel energie!

Voelsprieten

Als je een beetje zorgend bent ingesteld, kan het een valkuil zijn om altijd maar aan te voelen waar anderen behoefte aan hebben, en daarin mee te bewegen. Maar voor je het weet, geef je jezelf leeg. Dus zoek wat jou vult en nieuwe inspiratie geeft (misschien die vergeten hobby weer oppakken, of een avondje vroeg onder de wol met een boek, of een zak paaseitjes kopen en die helemaal alleen opeten 🙂 .

Wàt doet er niet zoveel toe, het gaat erom dat je jezelf eens in de zoveel tijd de vraag stelt: ‘Hoe kan ik investeren in mezelf?’ Want dat had die commercial toch echt goed: je bent het waard!

Hoe zit dat bij jou? Durf je in jezelf te investeren? 

 

Fotografie: Inge Kalle-den Oudsten

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.